Waardevolle foto‘s en bestanden op je computer wilt u natuurlijk niet kwijtraken, bestanden back-uppen is daarom geen overbodige luxe. U wilt niet dat deze bestanden van het één op andere moment verloren kunnen gaan door bijvoorbeeld een virus, kortsluiting of een defecte harde schijf. Daarnaast zit een ongeluk in een klein hoekje, het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u uw laptop laat vallen of dat deze gestolen wordt. Vaak nemen we pas maatregelen op het moment dat het kwaad al geschied is en de bestanden verloren zijn. Wees dit voor! Neem daarom het zekere voor het onzekere en maak een reservekopie van uw bestanden
Waarom een back-up maken?
Zoals net aangeven is een back-up raadzaam om ervoor te zorgen dat belangrijke bestanden niet verloren zullen gaan. Wist u dat een gebruiker wel gemiddeld zo‘n 250GB aan belangrijke bestanden heeft? Hier zou dus allemaal een back-up gemaakt van moeten worden. Bestanden veilig stellen, daar gaat het om bij een back-up, ofwel het maken van een reservekopie. Naast het veilig stellen van bestanden is het ook mogelijk om een back-up van het héle systeem te maken. Mocht er zich een groots probleem voordoen binnen het besturingssysteem, dan kan die back-up, de systeemkopie, in zijn geheel worden teruggezet en is alles weer zoals het was op het moment van het maken van de back-up. Logischerwijs is een systeemkopie wel velen malen groter dan de back-up van bestanden.
Een virus, een fout, een defect of simpelweg verkeerde instellingen kunnen resulteren in het kwijtraken van uw bestanden op het moment dat er iets mis gaat met uw pc. Als u een reservekopie heeft van nét de verkeerde bestanden of bestanden hierin vergeten bent, dan zit u uiteindelijk alsnog met uw handen in het haar op het moment dat het mis gaat met uw computer. Dat de juiste bestanden meegenomen worden in de reservekopie is dus absoluut van belang om er zeker van te zijn dat je bestanden elders eveneens zijn opgeslagen.
Waar moet ik mijn back-up opslaan?
Bestanden opslaan is mogelijk op verschillende locaties. Een externe harde schijf is hierbij de meest voor de hand liggende. Echter zijn er ook bekende gratis online diensten, zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive, die de mogelijkheid bieden om bestanden online op te slaan. Een externe harde schijf aanschaffen is in dit geval dus niet meer nodig én de kans dat bestanden verloren kunnen gaan, wordt hierdoor nog kleiner, aangezien óók een harde schijf verloren kan gaan. Een online back-up is uiteindelijk de beste keuze omdat het niet kwijt kan raken en ook niet kan vergaan door bijvoorbeeld brand- of waterschade.
De hoeveelheid opslagruimte verschilt per aanbieder, maar over het algemeen is de standaardruimte niet genoeg om een back-up te kunnen maken van de gehele computer. Dit online opslaan is dus vooral een optie wanneer u alleen een back-up wilt hebben van de belangrijkste bestanden.
Wij helpen u graag met:
- Data overzetten op nieuwe apparaten
- Het opschonen van uw pc
- Updaten van uw pc
- Software installeren/verwijderen